Sonrisa pura

Inauguro el blog de la página con mi primera entrevista. La hizo con mucho amor una amiga muy querida, Helena. Podéis ver la entrevista entera, y de paso encontrar muchas otras cosas interesantes, en su página: http://www.xacramare.com/blog/coneixent-chi-kung-valerie/.

Si me quieres conocer o conocer mejor mis facetas de profesora de chi-kung, de bailarina y de traductora, te invito a leerla. Si no entiendes el catalán, pregúntame y… ¡te la traduzco!

 

 

Valérie, tu vius a l’ Empordà però ets d’origen francès. Com va ser el teu viatge cap a Catalunya?

Sí, soc francesa. Vaig estudiar filologia espanyola i traducció – interpretació. Desprès del màster de traducció, vaig trobar feina a París, però trobo que és una ciutat massa imponent per a mi. Com que havia estudiat filologia i havia viscut una temporada a Colòmbia, volia anar a viure una temporada a Espanya. Una companya de feina de París em va dir que tenia una amiga a Barcelona que compartia pis amb altres persones. La vaig trucar, hi havia una habitació lliure i vaig decidir anar-me’n a Barcelona per uns 3 mesos, per veure si trobava feina. Fa gairebé 20 anys d’allò…

Què és exactament el Txi-Kung i com el vas conèixer?

Etimològicament, “chi” o “qi” es tradueix per “energia” y “kung” per “cultivar”. Llavors el txi-kung seria l’art de cultivar l’energia. De manera resumida, el txi-kung té una tradició de milers d’anys i comporta bàsicament moviments suaus, lents i rítmics, acompanyats de la respiració i la concentració per estimular l’energia, fer-la circular i millorar la salut. De fet, és part de la medicina xinesa. Té un efecte relaxant i regulador del cos i de la ment, que ens ajuda a arribar, entre altres coses, a un estat de benestar.

Vaig conèixer el txi-kung al 2005, acompanyant a una amiga terapeuta de shiatsu que feia una presentació en un centre de teràpies. Desprès de la seva intervenció, una dona va presentar el txi-kung i ho vam practicar una mica. Em vaig sentir tan be desprès (ho descriuria com una sensació d’energia tranquil·la) que em vaig apuntar a classes! Vaig continuar rebent classes durant anys fins que vaig sentir que també volia contribuir a transmetre-ho i vaig fer una formació per ser professora.

De quines altres disciplines t’has nodrit?

La primera formació de txi-kung que vaig fer fou amb en Gerard Arlandes, amb qui vaig aprendre també nombroses tècniques de consciència corporal. Per millorar la meva postura de l’esquena, vaig fer també anti-gimnàstica i tècnica Alexander. Tinc el nivell II de Reiki i fa poc he acabat una formació per a dones titulada Mujer Cíclica on he après, entre moltes altres coses, aspectes del txi-kung per la dona. A més a més, des de que sóc petita, m’apassiona la dansa.

Tens una forta connexió amb la cultura senegalesa. Explica’ns una mica d’on ve.

Aquesta connexió ve justament de la dansa. Vaig descobrir les danses africanes a Barcelona i em vaig apuntar al viatge al Senegal organitzat per els professors. Va ser amor a primera vista amb aquest país, la seva gent i la dansa sabar, característica de Senegal! El contacte amb la gent quan saps ballar és molt més intens, ja que els agrada molt que estrangers s’interessin per la seva cultura. Desprès, vaig continuar ballant i vaig aprendre el wolof, una de les llengües parlades allà, i hi vaig tornar diverses vegades. També vaig ser ballarina en un grup de dansa i percussió senegaleses. La dansa sabar de Senegal es pura alegria, és molt creativa i potent, i aquesta energia s’equilibra perfectament en mi amb l’energia més suau del txi-kung.

Fa un temps que vens especialitzant-te en el Txi-kung amb nens i famílies. Quins beneficis té aquesta tècnica pels més petits de la casa?

Durant l’últim viatge que vaig fer al Senegal, durant l’hivern 2014, vaig tenir l’oportunitat de donar per primer cop txi-kung a nens d’un orfenat. L’experiència va ser tan positiva, tan per a ells que per a mi, que vaig sentir profundament que volia continuar fent això. Al tornar, vaig fer una formació de txi-kung per a nens a França, perquè no és el mateix donar un curs a adults que a nens. Un curs per a nens ha de ser adaptat a la seva energia, llavors a les meves classes juguem, dansem, riem, cantem, ens movem molt. També hi ha moments de relaxació, de concentració i d’atenció plena. Els beneficis per als petits són diversos, des de la millora de la consciència corporal, la coordinació i l’equilibri, a la capacitat de gestionar les emocions, l’aprenentatge de la relaxació i la millora de l’autoestima. Quan es fa en família, amb els pares, els avis o qualsevol altre familiar, les sessions de txi-kung permeten, a més, reforçar els vincles i la complicitat, compartir un moment d’alegria i, per als adults, (re)connectar-se amb el nen o la nena que porten a l’interior.

Per acabar, i com a traductora i dona d’extensa bibliografia llegida i traduïda, ens recomanaries algun conte o llibre infantil i algun pels adults?
Ara estic utilitzant en les meves classes amb nens recursos del llibre d’Eline Snel,Tranquils i atents com una granota. Son exercicis de meditació i atenció plena per a pares i nens, i conté un CD amb meditacions guiades. Trobo que és molt útil i que pot servir per els pares que no saben com fer per que els seus fills es tranquil·litzin o estiguin concentrats
Com a conte infantil, l’any passat vaig traduir al francès un llibre en rimes que em sembla fabulós, amb il·lustracions precioses! Narra l’historia d’un nen o una nena que ha perdut el seu nom i surt a trobar-lo. En el camí, coneix tota mena de personatges que li donen una lletra de l’abecedari, al final del llibre les lletres formen el nom del nen o la nena. Fan una cara de sorpresa i alegria al veure el seu nom! El llibre es compra a Internet:https://www.lostmy.name/es. Existeix en anglès, francès, castellà i alemany.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies. // Ce site emploie des cookies pour vous proposer la meilleure expérience utilisateur possible. En poursuivant votre navigation, vous acceptez l'utilisation de ces cookies, ainsi que notre politique en relation.

ACEPTAR
Aviso de cookies